knitted

2011-08-28
11:01:59

Nallar!

Ja, här är då ett exempel på vad man stickar i brist på annat. Jag stickade en nalle som liknar den lilla i England, det var första gången jag följde ett mönster. De nallarna görs där för att sedan skickas till barn i U-länder. Men den lilla nallen på bilden är gjord hemma i Sverige och jag hade inte mönstret kvar. Så bägge är rätt mycket improviserade.

 

Mönster:

Ingen aning om garn och mängd, restgarner som jag hittade hos mormor. Pinnar som passar garnet.

Fot (stor nalle): Man kan göra bägge samtidigt igenom att sticka med två nystan (så att fötterna inte stickas ihop) eller en i taget igenom att sticka färdigt en fot och ben, sen placera den längst in på pinnen, klippa av tråden och sticka nästa. Lägg upp X-antal maskor, så lång som du vill ha foten. Sticka tills den blir lagom hög och maska sen av alla förutom de som ska vara kvar till benet. Byt färg. Sticka benet lagom långt.
Fot (liten nalle): Sticka så foten blir lagom hög och byt sen färg.
Midja och mage (bägge nallarna): När bägge benen är lagom långa så stickas det över alla maskorna fram och tillbaka. OBS! Öka maskorna mellan benen med några stycken, så att det blir ett mellanrum. Sen stickas det så att "byxorna" blir tillräckligt höga och sen byter man färg på garnet och stickar på magen, tröjan.
Armar (bägge nallarna): När arbetet kommit så långt att armar ska stickas så lägger man upp fler maskor på varje sida om arbetet. Jag la upp så som man brukar lägga upp i början av ett arbete. Lägg upp så att armarna blir tillräckligt långa. Sticka så de blir tillräckligt höga
OBS! Händer (liten nalle): Ha en annan färg längst ute på pinnarna, så att händerna blir i en annan färg.
Hals (bägge nallarna): Maska av armarna, men lämna några maskor på mitten kvar. Byt färg, till "pälsfärg". Sticka några varv så att nallen får en hals.
Huvud (bägge nallarna): Lägg upp fler maskor på varje sida om halsen. Sticka så huvudet blir lagom långt.
Hatt (stor nalle): Byt färg. Lägg upp fler maskor på varje sida om huvudet, på samma sätt som armarna gjordes. Sticka några varv och maska sen av så att bara maskor i mitten är kvar (några fler maskor än vad som var till huvudet ska vara kvar). Sticka så att hatten blir tillräckligt lång. Maska inte av!!

Baksidan:
Nu kan man antingen maska av, eller fortsätta med baksidan på en gång. Jag valde att fortsätta på en gång. Om man inte gör det är det bara att maska av och upprepa mönstret en gång.

Annars så maskar man inte av och fortsätter man sticka på hatten först. Lika många varv till. Sen är det bara att följa mönstret som jag skrivit baklänges. När man gjort färdigt fötterna så viker man arbetet på två (där vikningen sker mitt på hatten).

Vilket sätt man än väljer så avslutar man med:

Sy ihop alla kanterna med den sidan du vill ha utåt innåt. Lämna några öppningar för bomull. Vänd arbetet åt rätt håll (så sömmen blir på insidan). Stoppa upp nallen. Sy ihop hålen. Och sy på ett "ansikte". Jag la även i hårt papper i hatten, så att den står upp och inte viker sig. Kanske kan man ta ståltråd och sätta fast på något smidigt sätt istället.

Kolla under beskrivning om det är något du funderar över gällande hur man gör.

Happy knitting!


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: