knitted

2011-08-30
11:06:00

Lovikkavantar!


Här finns mönster.

Jag valde dock att sy på kanten i ett annat mönster, det är upp till var och en.

Kolla under beskrivning om det är något du funderar över gällande hur man gör.

Happy knitting!

2011-08-28
11:01:59

Nallar!

Ja, här är då ett exempel på vad man stickar i brist på annat. Jag stickade en nalle som liknar den lilla i England, det var första gången jag följde ett mönster. De nallarna görs där för att sedan skickas till barn i U-länder. Men den lilla nallen på bilden är gjord hemma i Sverige och jag hade inte mönstret kvar. Så bägge är rätt mycket improviserade.

 

Mönster:

Ingen aning om garn och mängd, restgarner som jag hittade hos mormor. Pinnar som passar garnet.

Fot (stor nalle): Man kan göra bägge samtidigt igenom att sticka med två nystan (så att fötterna inte stickas ihop) eller en i taget igenom att sticka färdigt en fot och ben, sen placera den längst in på pinnen, klippa av tråden och sticka nästa. Lägg upp X-antal maskor, så lång som du vill ha foten. Sticka tills den blir lagom hög och maska sen av alla förutom de som ska vara kvar till benet. Byt färg. Sticka benet lagom långt.
Fot (liten nalle): Sticka så foten blir lagom hög och byt sen färg.
Midja och mage (bägge nallarna): När bägge benen är lagom långa så stickas det över alla maskorna fram och tillbaka. OBS! Öka maskorna mellan benen med några stycken, så att det blir ett mellanrum. Sen stickas det så att "byxorna" blir tillräckligt höga och sen byter man färg på garnet och stickar på magen, tröjan.
Armar (bägge nallarna): När arbetet kommit så långt att armar ska stickas så lägger man upp fler maskor på varje sida om arbetet. Jag la upp så som man brukar lägga upp i början av ett arbete. Lägg upp så att armarna blir tillräckligt långa. Sticka så de blir tillräckligt höga
OBS! Händer (liten nalle): Ha en annan färg längst ute på pinnarna, så att händerna blir i en annan färg.
Hals (bägge nallarna): Maska av armarna, men lämna några maskor på mitten kvar. Byt färg, till "pälsfärg". Sticka några varv så att nallen får en hals.
Huvud (bägge nallarna): Lägg upp fler maskor på varje sida om halsen. Sticka så huvudet blir lagom långt.
Hatt (stor nalle): Byt färg. Lägg upp fler maskor på varje sida om huvudet, på samma sätt som armarna gjordes. Sticka några varv och maska sen av så att bara maskor i mitten är kvar (några fler maskor än vad som var till huvudet ska vara kvar). Sticka så att hatten blir tillräckligt lång. Maska inte av!!

Baksidan:
Nu kan man antingen maska av, eller fortsätta med baksidan på en gång. Jag valde att fortsätta på en gång. Om man inte gör det är det bara att maska av och upprepa mönstret en gång.

Annars så maskar man inte av och fortsätter man sticka på hatten först. Lika många varv till. Sen är det bara att följa mönstret som jag skrivit baklänges. När man gjort färdigt fötterna så viker man arbetet på två (där vikningen sker mitt på hatten).

Vilket sätt man än väljer så avslutar man med:

Sy ihop alla kanterna med den sidan du vill ha utåt innåt. Lämna några öppningar för bomull. Vänd arbetet åt rätt håll (så sömmen blir på insidan). Stoppa upp nallen. Sy ihop hålen. Och sy på ett "ansikte". Jag la även i hårt papper i hatten, så att den står upp och inte viker sig. Kanske kan man ta ståltråd och sätta fast på något smidigt sätt istället.

Kolla under beskrivning om det är något du funderar över gällande hur man gör.

Happy knitting!


2011-08-24
11:30:00

Randig väska
Efter att jag stickat de randiga strumporna hade jag lite garn över, så jag bestämde mig för att sticka en mössa i baby storlek. Bara att det var något seriöst knäppt med mönstret så den vart för stor. Väldigt stor. Jag vek den dubbelt och sydde ihop. Då vart den för liten. Så jag gjorde en väska av det istället. Så kan det gå ibland.Mönster:
Garnåtgång: Resterna efter strumpan. Runt 50-100g totalt? Använde ett garn som kan användas istället för drops karisma. Peer gynt heter det
Strumpstickor 3,5

Lägg upp 92 maskor på strumpstickorna. Sticka två cm rätstickning (varannat varv rätt, varannat avigt)
Sticka resten i slätstickning tills arbetet mäter 15cm. Maska av. (om jag hade vetat hur stort det hade blivit och att jag skulle vika den dubbelt hade jag tagit hälften så många maskor. Nu blir det visserligen en väldigt varm väska, men till vilken nytta?)

Färgerna: 2cm vitt. 5v brunt, 5v grått, 5v lila, 4v vitt, 5v lila, 5v grått, 5v brunt. Maska av med brunt

Nu skulle egentligen hörnen sytts ihop till små "nallebjörnsöron" på mössan, megasött. Men åt mig vart arbetet ungefär 26cm långt, aldeles för långt för att bli en baby mössa. Så jag vek ihop det på mitten och sydde ihop alla kanter, där det är vitt lämnade jag öppet för en öppning. Nu ansåg jag att arbetet vart för liten för att kunna vara en baby mössa. Jag har ingen aning om hur stora huvuden bäbisar har, men hur som haver sa mamma "detta blir ju en perfekt väska för min plånbok". Jaja, varför inte tänkte jag. Gjorde band igenom att ta alla fyra färger garn och klippa av garnet så att det var lite mer än 2 gånger längre än vad jag ville ha de färdiga banden. Bad min syster hålla i ena änden och jag tog den andra och så snurrade vi. Bägge snurrade till vårt höger (hon till mitt vänster alltså) och sen viker man "snurret" dubbelt och det snurrar ihop sig själv. Sydde fast banden i sidan. Klart

Då väskan blir väldigt tjock och varm i och med att den viks dubbelt kan man använda den till annat, t.ex. sätta runt kaffekoppen för att hålla kaffet varmt lite längre. Bara fantasin sätter gränser. Man kan även skippa att vika den dubbelt och ha den som t.ex. pennfodral eller en lite mer avlång väska.

Beskrivningar:
Här står det hur man stickar aviga och räta maskor
Här står det hur man lägger upp på strumpstickor
Här står det hur man stickar med flera färger
Här står det hur man undviker att få en skarv bak på arbetet.

2011-08-22
22:45:00

Strumpa med hjärtmönster
Det här är ett mönster som passar den som stickat strumpor innan, då det inte är så väl beskrivet över hur man går tillväga. Eftersom jag kommit på det mesta själv.

Denna strumpa började ärligt talat som en vante.

Mönster:
Nu minns jag inte vilket garn jag använde, eller hur mycket. Det var bara något restgarn som jag hittade hemma. Men något som liknar drops karisma funkar säkert, eventuellt lite tjockare. Strumpstickor nr 3-4. Beroende på garn och hur du stickar.

Skaftet stickades efter ett vantmönster. På strumpan jag gjorde följde jag mönstret i 27 rader. Det var efter detta som jag insåg att det var aldeles för stort för en vante, så jag kom på att jag kan göra en strumpa av det.

Eter de 27 raderna stickas hälen. Efter hälen gjorde jag tre varv i grått, sedan började jag med hjärtan.


Mönster till hjärta. Var de sätts är upp till en. Jag valde att göra rader med hjärtan, på första raden gjorde jag två stycken. Andra tre. Sen två. Och slutligen tre. Mellan raderna med hjärtan gjorde jag två rader med bara grått. Efter de sista tre hjärtana gjorde jag tre varv med grått innan jag bytte till svart och maskade av för tårna.

Beskrivningar:
Här står det hur man lägger upp på strumpstickor och stickar
Här står det hur man stickar med två färger
Här står det hur man plockar upp maskor

Behöver ni hjälp med hur häl stickas och hur man maskar av för tår så droppa en kommentar så svarar jag.

Happy knitting

2011-08-20
11:50:04

Jogless stripes
Det här har blivit en av mina favoriter när det gället stickning. Hittade den av en slump här om dagen, tycker det är väldigt tråkigt att jag inte visste om detta när jag stickade mina randiga strumpor. Jag kan knappt förklara problemet eller lösningen, men kolla på filmen så får ni se. Det handlar i alla fall om att när man stickar randigt så går inte ränderna ihop på baksidan eftersom man stickar i en spiral och inte lager på lager. Då när man kommer till slutet av ett varv är man ett varv längre upp än där varvet började. Äsch, kolla på filmen så får ni se vad jag menar. Hon babblar lite först, så det går att spola fram en bit utan att missa något väsentligt2011-08-19
16:26:53

Mysig mössa
Mönster:
Garnåtgång: 150g. Jag använde ett garn som heter easy. Det är 100% merinoull och väldigt tjockt och mysigt
Stickor: Rundsticka nr 7 och 9

- Lägg upp 60 maskor på rundsticka nr 7 och sticka 10cm ribbstickning (två räta, två aviga).
- Efter 10cm byts det till rundsticka nr 9 och ribbstickningen fortsätter, medan man förskjuter en maska till vänster på varje varv. Jag bytte igenom att helt enkelt sticka som om jag hade två pinnar. Alltså tog nr 9 och stickade med ifrån nr 7 tills maskorna på 7 var borta.
- När mössan mäter önskad längd (det stod 25cm i mönstret jag hittade, jag stickade dock 30cm) så stickar man två maskor ihop, en rät maska, två ihop, en rät och så vidare
- Nästa varje stickas rätt, rakt igenom
- Sen stickas ännu ett varv med två ihop, en rät, två ihop, en rät osv
- Sen ett rätt varv
- Slutligen stickas ett varv där man stickar två maskor ihop hela varvet.
- Klipp av tråden och dra igenom
- Klart

Beskrivningar:
Här står det hur man stickar med rundsticka
Här står det hur man stickar aviga och räta maskor
Här står det hur man förskjuter en maska till vänster

Finns det någon mer beskrivning ni behöver för att kunna använda mönstret?

Happy knitting!

2011-08-19
16:09:07

Förskjuta en maska
Detta kan vara något av det svåraste att beskriva, men lättaste att sticka. Så bli inte avskräckta av min konstiga beskrivning. Dra fram stickpinnarna och testa er fram istället, innan ni börjar på det ni tänkt sticka. Jag har inte hittat någon film, så ni får stå ut med ett diagram (som läses upp i från och ner, höger till vänster) och virrig text. I diagrammet visas hur det går till när det sker en förskjutning på varje varv. I vissa mönster kan det vara t.ex. var fjärde varv och då stickas 3 varv emellan på samma sätt. Sen förskjuts en till.

aarraarraarr Vanlig resårstickning, 2 r, 2 a
arraarraarra Förskjut en maska åt vänster och börja med en avig, sen två räta, två aviga och så vidare
rraarraarraa Varvet börjar med 2 aviga, istället för en
raarraarraar Varvet börjar med en rät maska, 2 aviga osv
aarraarraarr Varvet börjar med 2 räta, 2 aviga osv

När ni sedan stickar kommer ni, om ni är som mig, fundera på om ni gör rätt. Det kan lätt kollas upp. När man stickar två aviga så ska den första stickas på en maska som var avig på varvet innan och nästa stickas på en maska som var rät på varvet innan. Sen ska man ju sticka två räta. Då ska den första stickas på en som var rät på varvet innan och den andra på en som var avig på varvet innan. Sen går det runt så. Det är bra om man sätter en markering där varvet började för där ska man förskjuta.

Här hittade jag beskrivning när jag inte visste hur man gjorde. Där förskjuts det på var fjärde varv.Såhär ser det ut sen när man stickat en bit. Jag har dock inte stickat det som är på bilden, här kommer den ifrån (inlägg nr 16)

2011-08-19
15:44:35

Plocka upp maskor
När man stickar strumpor står det ofta att man ska plocka upp X-antal maskor. Vad betyder då detta? Nedan visas en video och en bild på hur man plockar upp. Detta görs då på varje sida om hälen, mellan de främre maskorna och de som är på hälen (som jag försökt att visa på bilden)

Pick up stitches along side from Garnstudio Drops design on Vimeo.

 

Klicka på bilderna för att förstora. Första bilden visar mellanrummet mellan de främre maskorna och hälen där det ska plockas upp och den andra biden visar hur det ser ut när man plockat upp några maskor.


2011-08-19
15:31:30

Randig strumpa
Nu äntligen. Första inlägget med något som jag har stickat.Här finns mönstret. De hade inte de rätta färgerna på garnaffären, så jag tog brun istället för ljusrosa. Är sådär nöjd. Tror en ljusare färg hade varit bättre, nu syns knappt det lila i de bruna fälten.

Beskrivningar:
Här finns hur man stickar avigt och rätt (resåren är stickad så,- två räta, två aviga. Det viktiga är att de räta alltid hamnar "på" varandra och likaså de aviga)
Här finns hur man lägger upp och stickar med strumpstickor
Här finns beskrivning på hur man plockar upp maskor
Här visas det i videoform hur man följer mönster och stickar med två färger (fyra är precis samma sak, 7 gånger trassligare bara)

Finns det någon med beskrivning ni hade behövt för att kunna följa mönstret?

Happy knitting!

2011-08-19
15:16:30

Sticka med flera garner och följa mönster
Här kommer en superbra video från garnstudio.se som visar hur man stickar med flera färger och följer mönster. Tack vare denna video som jag inte stickat åt helt fel håll (observera att hon börjar på nedersta raden och från höger till vänster). Jag hade börjat uppe till vänster om jag inte sett denna (bara för de är så man läser). Dock är det ju logiskt att det är åt det här hållet mönstret ska följas när man stickar. Man stickar ju nerifrån och upp, höger till vänster.

Fair Isle - 2 color knitting - continental from Garnstudio Drops design on Vimeo.


2011-08-17
13:33:37

Grunder 2
I förra avsnittet med grunder tog jag upp hur man stickar med två pinnar. Här kommer grunderna för stickning med strumpstickor

Här kan ni få ett hum om hur det går till. Jag gör inte exakt sådär, jag stickar första varvet helt vanligt utan att lyfta så som de beskriver. Använder ingen markering, tycker inte det behövs. Finns även en video över hur uppläggningen går till.

Strumpstickor används framförallt när man stickar strumpor och vantar. Till större saker som kräver att man stickar runt kan en rundsticka användas. Här finns beskrivning på hur det går till.


2011-08-17
13:16:21

Grunder
Jag har inte tänkt göra denna blogg till en "lär dig sticka" grej. Utan det som bör kunnas, för att kunna följa mönsterna, länkar jag från andra sidor.

Här finns grunderna till stickning. På denna sida beskrivs det hur man stickar med två pinnar, t.ex. en halsduk.

På sidan tar de upp vad som behövs, uppläggning, räta maskor, aviga maskor, kombination av aviga och räta (t.ex. slätstickning), öka maskor, minska maskor och avmaskning.& så en liten film där de visar hur man stickar räta och aviga maskor. Kolla runt på youtube mer om de är något du vill se film på, t.ex. uppläggning. Finns flera olika sätt att göra det på. Huvudsaken är att man får en rad med öglor (maskor).


2011-08-16
21:35:23

Välkommen till min nya blogg!

Stickat och stickning var upptaget. Valde på knitted och strumpan. Men stumpan är ett av de snukigaste orden som finns, (..."hej lilla stumpan") så knitted det vart.

 

Nu ska jag fota det jag stickat tidigare. Och försöka hitta/skriva något slags mönster. Mycket av det jag stickar är helt fritt, utan mönster. Det är inte fören nu på senaste (läs, de senaste 3åren) som jag börjat följa mönster. Och även då gör jag om det lite som jag vill. Ja ja.

 

Vad kommer då bloggen innehålla? Bra fråga. Bilder och mönster på sånt jag stickat till att börja med. Även filmer på hur man stickar med t.ex. två färger och hur man gör flätor. Det som behövs för att kunna följa mönstrena jag lägger upp helt enkelt.